Payday Loans

Keresés

A legújabb

Keresztényüldözés ma PDF Nyomtatás E-mail
8. KERESZTÉNYSÉGEK - KERESZTÉNYSÉGEK
2012. december 28. péntek, 08:19

2012-ben 105 ezer keresztényt öltek meg hitük miatt



Az egyház december 26-án Szent István első vértanúra emlékezett, aki, miközben halálra kövezték, azért imádkozott az Úrhoz, hogy ne rója fel gyilkosainak ezt a bűnt. Ma sem feledkezhetünk meg arról a sok-sok keresztényről, akiket üldöznek, sőt megölnek Jézus Krisztusba vetett hitük miatt.

Rádiónk olasz műsora interjút készített Massimo Introvigne professzorral, a vallásszabadságot megfigyelő olasz központ munkatársával, aki megállapította, hogy sajnos továbbra is elterjedt jelenségről van szó.

A legfejlettebb vallási statisztikai központ az Egyesült Államokban működik, amelyet alapítója, David Barret vezetett 2011-ben bekövetkezett haláláig. A központ becslése szerint 2012-ben 105 ezer keresztényt öltek meg hite miatt. Ez azt jelenti, hogy minden öt percben meggyilkoltak egy keresztényt. Tehát félelmetes arányokról van szó. 

Számos veszélyes térség van a világon, amelyek közül Introvigne professzor hármat emelt ki: az első régióban erőteljes az iszlám fundamentalisták csoportjainak jelenléte. Ide tartozik Nigéria, Szomália, Mali, Pakisztán és Egyiptom egyes régiói. A második térségben kommunista totalitárius rezsimek uralkodnak, mint Észak-Korea, a harmadikhoz pedig azok az országok tartoznak, amelyekben erős az etnikai nacionalizmus, vagyis a nemzeti identitást azonosítják egy meghatározott vallással, így a keresztényeket a nemzet árulóinak tartják. Példa erre Orissa állam Indiában. 

Természetesen ezekben az országokban szentmisére menni, vagy hittanórára járni már önmagában véve veszélyes, gondoljunk csak a nigériai vérengzésre, amelynek katekizmusra igyekvő gyermekek estek áldozatul.

Pakisztánban az istenkáromlásra vonatkozó törvény szintén nagy veszélyt jelent a keresztények számára. Asia Bibi, ötgyermekes édesanya ma is börtönben van halálos ítélettel, éppen e törvény értelmében. Olaszország az elsők között tette magáévá Asia Bibi ügyét és erőfeszítéseinek köszönhetően eddig még sikerül megmentenie a keresztény asszony életét. Azonban számos esetben maga a tömeg lincseli meg a blaszfémiával vádolt személyt, még mielőtt bírósági tárgyalásra kerülne sor. Pakisztánban ez sajnos megszokottá vált. Arra a kérdésre, hogy miért váltak a keresztények a legüldözöttebb vallási csoporttá és miért tekintenek rájuk ilyen nagy gyűlölettel, Massimo Introvigne a következőket válaszolta: 

„Ennek oka egyrészt specifikus ideológiákkal magyarázható, mint a radikális iszlám fundamentalizmus, vagy az etnikai nacionalizmusok legagresszívebb formái, illetve, még ami tovább él a régi kommunista ideológiából”. Az olasz professzor utalt a pápa Római Kúriához intézett karácsonyi beszédére, amelyben a Szentatya a kulturális diktatúrák között megemlítette a „gender” ideológiáját is. Ezek az ideológiák veszélyesnek tartják a keresztények és az egyház hangját, lobbijaik az intolerancia és a diszkrimináció hadjáratát indítják el ellenük. 

Visszatérve Szent István vértanú példájára, aki megbocsátott gyilkosainak, Introvigne professzor megállapította: „Megbocsátani az üldözőknek - ez egyedül a kereszténységet jellemzi. Számos kereszténység előtti és utáni kultúra a bosszúhoz való jogot, sőt kötelességet hirdeti. Ma a világ hajlamos annak elfeledésére, hogy a kereszténység milyen nagy szerepet töltött be a civilizáció fejlődésében: a bosszú logikáját a megbocsátás logikájával cserélte fel” – mutatott rá rádiónknak adott interjújában Massimo Introvigne olasz professzor. 

(vm)

keresztny szolidarits

Nemzetközi Keresztény Szolidaritás (Christian Solidarity International, CSI): ökumenikus emberjogi szervezet. - A vallásszabadság védelmére, a vallásuk miatt üldözöttek és fogságba vetettek segítésére, az áldozattá vált gyermekek és a természeti csapások kárvallottjainak támogatására 1977: alapította Svájcban Hans Stückelberger ref. lelkész. A ~ jogi és anyagi segítséget nyújt az áldozatoknak, dokumentumokat gyűjt a visszaélésekről és tiltakozó akciókat szervez. Kiemelten foglalkozik a szudáni hadjáratokban rabszolgaságba került keresztények és bennszülöttek kiváltásával, az elpusztított terület segélyezésével. Lépéseket tesz, hogy a nemzetk. szervezetek és közvélemény figyelmét felhívja a rabszolgaság ezen formájára. - A szervezet létrejöttét a számtalan 20. sz. vallásüldözés váltotta ki, így: a tilalmazott keresztény és más vallásgyakorlat az iszlám országok egyik részében, ahol az áttérés halálbüntetést von maga után; v. más iszlám országokban a nem-mohamedánok „csak” hátrányos, ill. veszélyeztetett helyzete; a hívők elnyomott helyzete a komm. vezetésű országokban; a lelkiismeretük szerint cselekvő keresztények üldöztetése diktatúrákban. Háborús övezetekben a megbékélésen munkálkodók vannak támadásnak kitéve valamelyik harcoló fél oldaláról. Sokszor nemcsak emberek kerülnek veszélybe, hanem a tp-ok lerombolása sem ritka. - Székhelye: Zürich (Svájc). Tagsága 2002: nemzeti szövetségek, regionális központok 16 országban. - Közleményei: Christen in Not/Chrétiens en detresse (havonta), Hand in Hand (időszakonként), Response (időszakonként), sajtótájékoztatók és felhívások. N.D.

 

http://www.csi-magyarorszag.hu/

LAST_UPDATED2