Payday Loans

Keresés

A legújabb

Másik bolygó PDF Nyomtatás E-mail
2012. március 09. péntek, 08:28

gyerekkatona

23:55, Péntek (március 9.), DUNA Televízió    

Másik bolygó

magyar dokumentumfilm, 95 perc, 2008

rendező: Moldoványi Ferenc
forgatókönyvíró: Moldoványi Ferenc
zeneszerző: Szemző Tibor
operatőr: Máthé Tibor
vágó: Kornis Anna  

A négy kontinensen forgatott kreatív dokumentum-játékfilm gyereksorsokon keresztül ad képet planétánk rejtett arcáról, és fogalmazza meg világunk átfogó és morális válságát. Hét történetben követjük nyomon a kiszolgáltatottság különböző, irracionális stációt, melynek kiskorú szereplői lázadás nélkül, szinte megadóan vállalják sorsukat. Gyermekrabszolgák, gyermekprostituáltak, gyerekkatonák megdöbbentő hétköznapjai tárulnak fel előttünk Kongóban, Kambodzsában és Ecuadorban.


Bemutató dátuma: 2008. április 10. (Forgalmazó: Hungaricom)
Kritika:
PORT.hu, 2008. április 9.: Szegény kisgyermekek panaszai

*

Szegény kisgyermekek panaszai
2008. április 9.

Moldoványi Ferenc kreatív dokumentumfilmje négy kontinensen át kalauzol bennünket, hogy megmutassa: mennyire nehéz is lehet ma a Földön gyereknek lenni.

Alkotók
Moldoványi Ferenc dokumentumfilm-rendező nem először készít filmet gyermeki sorsokról: Gyerekek - Koszovó 2000 címmel már egyszer feldolgozott hasonló témát, akkor albán és szerb kisfiúk-kislányok életét bemutatva. A látókör most kitágult: az egész Föld lett a vizsgálat tárgya. Méghozzá a Föld egy olyan arca, amelyet még sohasem láthattunk, hiszen ezt az arcát a gyerekek számára mutatja, akik pedig nem tudnak még róla filmet készíteni, regényt írni. A Föld, ahogy a kiszolgáltatott gyerekek látják: egy másik bolygó.

Körülmények
A téma merészsége és nehézsége alapvetően befolyásolta a forgatás körülményeit: kis stábbal kellett dolgozniuk az alkotóknak, hiszen egyrészt rengeteg utazásra volt szükség (egy dokumentumfilm pedig ritkán bír nagy költségvetéssel), másrészt a kiválasztott gyerekekhez és élethelyzetekhez is csak úgy tudtak közel férkőzni, ha szinte beleolvadtak a környezetbe. Persze ez nem mindig sikerült: volt olyanra is példa, hogy menekülniük kellett a filmezéstől feldühödött helyiek elől, és gyakran az adott ország hatóságai sem nézték jó szemmel, hogy nem a turistalátványosságokat mutatják be. Máthé Tibor operatőri teljesítménye mindennek tükrében még inkább bravúros: szépséggel teli képeket tár elénk, amelyek ugyanakkor tökéletesen hitelesek is, és valóban ott érezzük magunkat a helyszínen.

Történet
A filmben hét gyermeket ismerhetünk meg, hét különböző helyszínen. A legkülönfélébb sorsok bomlanak ki a szemünk előtt, de az közös bennük, hogy a gondtalan gyerekkor egyiküknek sem adatik meg. Utcai cipőpucolótól afrikai gyerekkatonáig terjed a skála, egyik kislány cigarettát árul Dél-Amerikában, a másik a testét Afrikában. Mindez kommentárok és ítélkezés nélkül bemutatva. A gyerekek sem beszélnek a kamerába, egyszerűen csak eljátsszák-megmutatják az életüket. Minimális mértékben halljuk csak a szavaikat, akkor is leginkább az álmaikról, gondolataikról mesélnek a képek alatt.

Summa
Moldoványi filmjének legnagyobb érdeme, hogy a gyerekek szemével képes láttatni a saját sorsukat. Emiatt megszűnik az a távolság, amelyet felnőttként éreznénk a bemutatott sorsok iránt, és megszűnik az a kötelező érzelmi reakció is, amelyet automatikusan adódik, ha felnőtt szemmel nézzük ezeket a megdöbbentő képeket. A gyerekek nézőpontja érvényesül, ők pedig teljesen természetesnek veszik a sorsukat, nem is gondolják, hogy másképp lehetne, nem is tudnak rá reflektálni, kívülről nézni. Ez pedig, ha lehetséges, még megdöbbentőbb, mint a szánalom, vagy a sajnálkozás.
Ezt a hatást erősíti az is, hogy a Másik bolygó nem hagyományos dokumentumfilm: nem ülteti le a szereplőit a kamera elé, és nem mesélteti el velük a sorsukat. Semmi többet nem tudunk meg róluk, mint ami meg is történik velük az idő alatt, míg az életüket vette a kamera - és ez is bőven elég, beszédesebb minden szónál. A film nem ítélkezik, nem próbál meg hatásvadász lenni, egyszerűen csak bemutat: teszi ezt végtelenül egyszerűen, de mégis szépséggel telve.
Szemző Tibor filmzenéje is erősen hozzájárul ennek a szerencsés kombinációnak a sikeréhez: a tőle megszokott meditatív dallamok kiválóan festik alá Máthé Tibor képeit, de egyszer sem telepednek rájuk - ugyanúgy egyszerűek és mégis elérik a céljukat, mint az egész film.

Kinek ajánlható, kinek nem
+ aki érdeklődik a globális problémák iránt
+ akit vonzanak a nem hagyományos műfajú filmek
+ aki szeret számára ismeretlen sorsokkal találkozni
- aki nem szereti a dokumentumfilmeket
- akit zavar a történet hiánya
- aki a valóságot elfelejteni megy a moziba

*

Moldoványi Ferenc

FILM:      

Másik bolygó   (szín., magyar dokumentumf., 2008) rendező, forgatókönyvíró     Vetítik:      DUNA TELEVÍZIÓ:         Péntek (Március 9.) 23:55 
Gyerekek - Koszovó 2000   (szín., magyar dokumentumf., 2000) rendező, forgatókönyvíró      
Az út (szín., fel., magyar filmdráma, 1997) rendező, forgatókönyvíró      
Franzstadt (szín., magyar dokumentumf., 1996) rendező      
Ha megeszünk egy hódot (szín., magyar dokumentumf., 1994) rendező      
A Film és... (szín., magyar ism. sor.)  (TV-film) rendező

LAST_UPDATED2