Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Zsolnay-műhely PDF Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 10. szerda, 07:59

zsolnay-tollazott-sarga-rozsas-kaves-keszlet

21:50, Szerda (augusztus 10.), Duna II. Autonómia

Teremtő szorgalom
magyar ismeretterjesztő film, 49 perc, 2004

rendező: Duló Károly
író: Duló Károly
operatőr: Enyedi Lajos
vágó: Kovács Eszter

A Zsolnay-műhely
Mekkora az esélye, hogy egy magyar városka egyik gyáriparosa technikai újításokkal és művészi igényességgel megmunkált termékei révén nemzetközi tekintélyre tegyen szert? Ha valószínűtlen volt is, Zsolnay Vilmos meg tudta hódítani a világot. "Félre tehát kislelkűek, kik minden nagy és nehéz dolognál azzal álltok elő, hogy nem lehet! Nézzétek Zsolnay Vilmos életét, kinek akarata győzedelmeskedett az élettelen anyagon, a művészetek makacs szabályain és korlátain, a nemzeti féltékenység és irigység engesztelhetetlen démonain, és minden mérkőzésen elnyeri a pálmát a maga és a magyar műipar, a magyar nemzet számára." (Magyar Ipar)

Idő szerint | Hely szerint

Vetítik: DUNA II. AUTONÓMIA: Szerda (Augusztus 10.) 21:50

Vélemény
viktor666 | Válasz 2009. szept. 04. 02:36 | 1/1
...nagyon tisztességes munka... de ki volt az a barom, aki a zenei aláfestéseknél jazz-hegedűt pakolt az 1880 körüli képekhez... hihetetlen...

+

A Föld szeretője
színes, magyar játékfilm, 100 perc, 2010

rendező: Pozsgai Zsolt
zeneszerző: Gulyás Levente
operatőr: Nádorfi Lajos

szereplő(k):
Őze Áron (Zsolnay Vilmos)
Koncz Gábor
Auksz Éva
Sunyovszky Szilvia
Kézdy György
Görög László
Lux Ádám
Tarsoly Krisztina


A fiatal Zsolnay Vilmost apja kereskedőnek szánja, de a fiú titkos utakon jár. Festegetni próbál, készül a művész életre. Furcsa szokásai vannak, szeret rég halott nővére szobájában időzni, és "beszélgetni" vele. És feltűnik egy titokzatos, olasz öregember, aki kamasz-korától kísérti. Vilmos bátyja, a nagyvilági életet élő fiatalember edénygyárat alapít a városban, de ennél a munkánál sem tud megnyugodni, újabb és újabb kihívások felé siet. Így egy nap az edénygyár Vilmosra marad. És a titokzatos, öreg olasz átadja neki a titkot, egy gubbiói váza receptjét, mely alapvetően változtatja meg Zsolnay Vilmos életét. Ettől kezdve a film története egy később világhírre szert tett ember útja önmaga megismeréséig. Szerelmek, tragédiák, örömök kísérik ezen az úton. Apák és fiúk szenvedélyes viszonyainak lehetünk tanúi, híres aranycsinálók és csodadoktorok tűnnek fel - és a fiatal boltosfiú elindul azon az úton, mely az öröklétig vezet.
Zsolnay Vilmos eljut odáig, hogy megvalósítja élete célját, és a rábízott titkot megőrzi - de vajon lesz-e kinek tovább adnia? És milyen áron?

Bemutató dátuma: 2010. november 18. (Forgalmazó: Horatio Film)

Kritika:

PORT.hu, 2010. november 17.: Porcelánpápa"Magyarországnak a világon szinte mindenütt ismert keramikusmesteréről, a minőség márkavédjegyévé nemesült Zsolnay Vilmosról készített kosztümös játékfilmet Pozsgai Zsolt. A XIX. századi polgári miliőben zajló magyar sikertörténet az iparos-művész magánéleti viszonyait és a mecseki agyagos föld misztikus titkát is igyekszik bemutatni. Az értékei elismerése mellett az a baj, hogy mindezt túlságosan tévéfilmszerűen és túlhaladott módon teszi."

Revizor, 2011. május 10.: Harakiri"Zsolnay Vilmos és porcelángyára olyan hagyatéka a magyar a kultúrának, mely joggal kívánkozik filmvászonra. 2010-ben Pécsett erre lehetőség is adódott az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címnek és az ehhez kapcsolódó kulturális befektetéseknek köszönhetően."

Kultúra.hu, 2011. május 8.: Mint az óbor
Mancs, 2010. december 2.: A Föld szeretője


http://www.port.hu/a_fold_szeretoje/pls/fi/films.film_page?i_film_id=109608&i_city_id=3372&i_county_id=-1

LAST_UPDATED2