Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szerb Antal: VII. Olivér (HK) PDF Nyomtatás E-mail
2011. július 15. péntek, 14:32

szerb antal vii olivr

Szerb Antal: VII. Olivér /hangoskönyv

Előadó:Benedek Miklós
Egy király megunja a magas tábornoki gallért és azt a sok más korlátot, ami őt a közönséges halandóktól elválasztja. Forradalmat szervez maga ellen, és otthagyja ősei trónját. De milyen foglalkozást válasszon, amikor az uralkodáson kívül semmihez sem ért? Természetesen szélhámos lesz. De ehhez sincs semmi tehetsége, a szélhámosságot csak színleli.

http://2fastdownload.hu/film.php?id=10223

*

Szabó Gábor:

Szerb Antal: VII. Olivér

Ez az álnéven, fordításként kiadott szöveg elképesztően szellemes egyvelege a kalandregénynek, a kalandregény paródiájának, a filozófiai traktátusnak és ez utóbbi ironikus kiforgatásának. A regény vélhetően Szerb Pirandello-élményéből is táplálkozik. Szerb Pirandello Hat szerep keres egy szerzőt című darabjának esszét és rádióelőadást is szentelt. A VII. Olivér szintén a személyiség titkának - ahogyan Szerb fogalmaz - nagy pirandellói kérdését járja körül, ám a cselekmény burleszk jellege, a szereplők karikaturisztikus - helyenként rejtői - ábrázolása, a regény nyelvének finoman ironikus, intellektuális szkepszise igencsak megnehezíti a szöveg műfaji besorolhatóságát, sőt, olvasásának mikéntjét is. Ám éppen ez a műfajbéli lebegés - ironikusan uralt filozofikus pikareszk - teszi igazán élvezetessé a szöveget. Cselekménye leginkább a kabarészínpadok helyzet- és jellemkomikumainak sorjáztatásán keresztül szerveződik, ami azonban akár önmagán túlmutató jelentősséggel is bírhat egy tüzetesebb értelmezés folyamán. Egy apró operettország királya forradalmat szervez maga ellen, megbuktatja saját magát, majd emigrációba vonul Velencébe, hogy végre megismerje az "igazi" életet. Itt egy rokonszenves szélhámosbanda tagja lesz, viszonya lesz a banda igencsak ledér előéletű hölgytagjával, mintegy mellékesen elrendezi országa politikai és anyagi helyzetét, majd imígyen megmerítkezve a valóságnak vélt mindennapokban, visszatér a trónra. A szövegben nem csak Olivér jár inkognitóban, mindenki több személyiségmaszkot visel. A gond nélkül cserélhető szerepek, az épp használatos nyelvjátékok, az épp kimondott igazságok teremtik meg a szituációk korántsem egyértelmű valóságát, úgyhogy a filozofikus hajlamú Olivérnek (aki egyébként olyan "bátkyjánosos" Szerb-alteregó) bőven van alkalma eltűnődni a "realitás" és a "személyiség" meglepően rétegzett és képlékeny mivoltán. A regény legötletesebb - hogy ne mondjam: legmélyenszántóbb - pillanatában az inkognitóban egyszerű Oszkárt alakító Olivérnek saját magát, Alturia királyát kell eljátszania. Ebben a szituációban mosódik össze végképp a valóság és annak szimulációja, melyben a magára vetített képként fellépő Olivér szinte baudriallard-i dimenzióban ölt testet. Hála az égnek, Szerb nem kommentál, nem bölcselkedik, hagyja játszani saját szövegét, így hát a regény parodisztikus jellege finoman áthatja annak filozofikus rétegeit, ironikusan kezeli saját tárgyát, miközben a burleszk cselekmény filozófiai árnyalatokat kap - ami ebben a formában egyébként a szöveg gondolati vonulatát is értelmezi. Szerb Antal utolsó regénye érdekes kaland, élvezetes és meglepően frissnek ható próza.

(Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2006. 234 oldal, 2490 Ft)

*

VII. Olivér 2000
színes, fekete-fehér, magyar vígjáték, 110 perc, 2000

rendező: Pacskovszky József
író: Szerb Antal
forgatókönyvíró: Pacskovszky József, Prekop Gabriella
operatőr: Szaladják István
díszlettervező: Bozóky Mara
jelmeztervező: Jánoskúti Márta
zene: Frédéric Chopin
producer: Kardos István, Simó Sándor, Hollósi G. Zsuzsanna, Varga Gábor
gyártásvezető: Kormos Andrea

szereplő(k):
Nagy Péter (VII.Olivér)
Tornyos Katalin (Ortrud hercegnő)
Müller Júlia (Clodia)
Pindroch Csaba (Honore)
Schnell Ádám (Salvid)
Vajdai Vilmos (Trezor)
Haumann Péter (Colton)
Kiss Jenő (Antas)
Gazsó György (Eisenmann)
László Zsolt
Sinkó László
Szarvas József
Kerekes Éva
Földes Margit


Egy király puccsal megdönti saját hatalmát. Végtére ő is ember, elege lehet sok nyűggel-bajjal járó foglalkozásából. Arra vágyik, hogy egyszerű turistaként élvezhesse a híres üdülőhelyen, Sankt Tremolóban az élet minden örömét. Megszabadul országától, a csőd szélén álló Alturiától, az uralkodás felelősségétől.
Ám mi történik, ha lángra gyúl egy szőke, könnyűvérű lány után, aki sötét cselszövésbe rángatja bele, ahol ráadásul régi önmagát, az ex VII. Olivér királyt kell alakítania.

Tvrip
Format : DivX
1 óra 35 perc 31 mp


http://canadahun.com/forum/showthread.php?p=2762307

LAST_UPDATED2