Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Vágtázó halottkémek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2011. július 11. hétfő, 06:18

shaman

VHK Lyrics – A Vágtázó HalottKémek zenekar szövegeibõl

…XX…
Aláírhatatlan történelem
Álmodom
A világösztön kiugrasztása
Az Én lôrései
Botrányos probléma
Élô világegyetem
Feltámadt kép
Halló, mindenség! I.
Halló, mindenség! II.
Hol vagy?
Hunok csatája
Indulok!
Ki vele, az Istenért!
Másféle táj
Mi történt
Nincs más megoldás
Örökkévalóság
Ösvilág
Porból várat építek
Rádébredek
Tárulj világ


…XX…

túl sokat vártam, túl mély a hó
túl boldog vagyok, túl nyamvadt vagyok
hát most aztán itt az idô
nincs többé elveszett jövô
nincs nagyobb szégyen, mint hiába várni
nincs sürgetôbb, mint rohanni
fejjel rohanni a falaknak
ha mindenki rohan, leomlanak
túl nagy a csen, elnyel a sár
csak az ôrület tomboló háza vár
emberi hullák tetemei emelkednek az égre
mint századunk tornyai
hát jöjjön el az új tûzözön
teljesül célom, a tûzözön
beteljesül jóslatom
és íme most is itt vagyunk
és megmozdulnak a föld görönygei
és megkondulnak az ég harangjai
és minden, minden felszínre kerül
és a sors újra beteljesül.
bûnhôdés, bûnhôdés.

(Grandpierre Attila dalszövege)

http://www.pgabor.com/wp/2003/01/01/vhk-lyrics/

__________________________________

14:05, Hétfő (július 11.), Filmmúzeum

Privát rocktörténet

A Vágtázó halottkémek
dokumentumfilm sorozat, 47. rész

operatőr: Várkonyi Sándor
szerkesztette: Gellért Gábor

Ez a film megrendelhető DVD formátumban.

*

linkajánló:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vágtázó_Halottkémek

http://vhk.mediastorm.hu/

http://www.artpool.hu/muzik/magvhk.html

*

Interjúkötet a Vágtázó Halottkémek történetéről
2011. március 29.

Interjúkötetet írt a legendás etno-punk csapat, a Vágtázó Halottkémek (VHK) történetéről Dudich Ákos zenei újságíró. A több mint száz fotóval illusztrált könyvben a Grandpierre Attila énekes által vezetett zenekar tagjai mellett az amerikai punk két ikonja, Jello Biafra és Henry Rollins is megszólal.

(MTI) - "A könyv közelebb visz a VHK lényegéhez, ami egy teljesebb élet iránti vágy. Ki kell lépni abból a szemléletből, amely az embereket hozzáláncolja a napi eseményekhez, ehelyett az élet igazi lehetőségeiről kellene gondolkodni, a valóság ugyanis mágikus és lenyűgöző" - fogalmazott Grandpierre Attila.

A Vágtázó Halottkémek 1975-ben alakult Budapesten, Grandpierre Atilla baráti társaságából. A VHK addig soha nem látott és hallott, ősi zeneértelmezésen nyugvó ösztönös zenét játszott, amelyet a csillagászként is ismertté váló Grandpierre sámánisztikus éneke kísért. A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva, bár nem politizáltak.

"Ami a koncertjeinken történt, az valójában tömegszuggesztió volt, amitől egyesek féltek" - mondta korábban Czakó Sándor, gitáros, aki 1975 és 1990 között játszott a zenekarban.

1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel is, az amerikai Dead Kennedys alapítója, Jello Biafra pedig Amerikában jelentette meg lemezeiket.

"A VHK esetében egyértelmű volt, hogy ez nem szimplán punkzene, hanem itt valami sokkal többről van szó, hiszen van benne pszichedélia, és egyfajta ősi törzsi zenebeütés is. (...) Ez a legjobb zenekar, amelyet valaha láttam, több energia van benne, mint a fiatal zenekarok javában" - mondja a könyvben Jello Biafra, aki tavaly szeptemberi budapesti koncertjén együtt jammelt az egykori VHK-tagokból 2009-ben alakult Vágtázó Életerővel.

A VHK-nak 1988 és 1999 között összesen hét albuma jelent meg, 2001-ben azonban mások után Grandpierre is kiszállt, majd 2005-ben útjára indította a Vágtázó Csodaszarvas nevű csapatát, amely tovább vitte a VHK etno- vagy sámán-rock, pszichedelikus hardcore hagyományait. Az öt korábbi VHK-tagból (Grandpierre mellett Németh Fritz László gitáros, Mestyán Ádám basszusgitáros, Balatoni Boli Endre üstdobos, Molnár Lajos Lujó gitáros), valamint Szabó Kristóf és Király Zoltán dobosból álló Vágtázó Életerő napjainkban is létező formáció.

"A VHK és most a Vágtázó Életerő is olyan közösség, amelyben sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek, mint egy egyszemélyes zenélésben" - mondta Grandpierre Atilla korábban. Mint fogalmazott, azért zenélnek, hogy megmutassák, milyen is az élet valójában. "A túlvilág és a földi világ összefügg egymással, szerves egységet képez, ami a mindenség. A Vágtázó Életerővel azt akarjuk elérni, amit korábban a VHK-val: kitárni az életben rejlő sorsszerűséget, ezt a felfedezetlen, lappangó titkot, a világegyetemben rejlő varázserőt" - emelte ki Grandpierre Atilla.

Ahogy arra a könyv is kitér, a VHK abban is forradalmian új volt, hogy az egész zenekar képekben gondolkodott, vizuális megjelenítésben, és saját színpadi formációval, a Rituális Színházzal adott koncerteket.

A VHK-idéző Vágtázó Életerő ősszel koncertezik ismét, Grandpierre Attila ugyanis július végéig a kaliforniai Chapman Egyetem vendégprofesszoraként dolgozik. Bár ő nemzetközileg ismert csillagász, ezúttal az elméleti biológia terén végez kutatásokat.

A Pótolhatatlan Halhatatlanság! - A Vágtázó Halottkémek életereje című kötetet a Silenos Kiadó jelentette meg

LAST_UPDATED2