Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Napba öltözött leány - rockopera PDF Nyomtatás E-mail
5. Ének, tánc és zene

15:30, Hétfő (június 13.), m1

A Napba öltözött leány
magyar zenés film, 138 perc, 2006


rendező: Koltay Gábor
író: Koltay Gábor

szereplő(k):
Bodnár Vivien (Mária)
Miller Zoltán (Áron)
Varga Klári (Anna)
Vikidál Gyula (Márton)
Kalapács József (Janus)
Makrai Pál (Ambrus)
Csengeri Attila (Máté)
Pitti Katalin (Jelenés)

"A 75. évfordulóját ünneplő Ezer Székely Leány Napja hagyományos rendezvény záróakkordjaként, 2006. július 1-jén Koltay Gábor rendezésében A Napba öltözött leány című rockoperát láthatták a Csíksomlyóra zarándokolt emberek.
A mű alapja a Csíksomlyói Pünkösdi Búcsú egyik eredettörténete. 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem a gyergyói és a csíki székelyeket erőszakkal akarta unitárius hitre téríteni. Pünkösd szombatján nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A székelyek ellenállását a gyergyóalfalusi István pap szervezte meg. A Tolvajos-tetői ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérték a Babba Mária - a Szűzanyát, ma is így nevezik a csángók - közbenjárását, segítségét. A hagyomány szerint a győzelem emlékére rendezik itt meg azóta is minden évben a Pünkösdi búcsút, mivel a Csíki és gyergyói székelyeket a Szűzanya megtartotta az ősi, római katolikus vallásukban."

Idő szerint | Hely szerint

Vetítik: M1: Hétfő (Június 13.) 15:30
M2: Kedd (Június 14.) 0:00

+

75. éves az Ezer Székely Leány Napja
2006 Július 1
"A Napba öltözött leány" című rockopera bemutatása
a csíksomlyói Hármashalom Oltár-Színpadnál

"Gyopárt a Hargitáról hozzatok,
a székely hősök halhatatlanok."

Gyopárt a hargitáról hozzatok,
Koltay Gergely

A 3 évvel ezelőtt az "István a király" és 1 évvel "A Megfeszített" c. rockopera után, mára már hagyományteremtő jelleggel mutatták be az Ezer Székely Leány Napja rendezvényen. Ennek folytatásaként ebben az évben szintén egy nagyszabású mű színrevitelével ér véget az Ezer Székely Leány Napja. Ahogy megszokhattuk a Csíksomlyói Kegytemplom bucsú napján Sarlós Boldogasszony napján rendezik meg az Ezer Székely Leány Találkozót, amely rendezvényen hagyományossá vált már mára, hogy egy rockoperával záródik a rendezvény.

A 75 éves évfordulóját ünneplő rendezvény záróakkordjaként, július 1-jén 21 órától, Koltay Gábor rendezésében "A Napba öltözött leány" című rockoperát láthatta a Csíksomlyóra eljött közönség. Az idei rockopera direkt a 75. jubileumra írta Koltay Gergely, mivel az idén ünnepelhette az Ezer Székely Leány Napja a 75. évfordulót. Igaz ez a 75. éves évforduló az Ezer Székely Leány Talalkozó rendezvény életében nem volt felhőtlen.

1931 Július 7-én Csíksomlyón Domokos Pál Péter megrendezte az Ezer Székely Leány Találkozót, mivel Trianon sebei még frissek voltak, de már akkor elnyomták akaratuk ellenére tobb, mint 1,5 millió magyart, hogy a magyarok és székelyek ne tudják ápolni anyanyelvüket és kultúrájukat megtartani, ami azóta is folyik. 1933-ban a románok felismerték, milyen veszélyes számukra Domokos Pál Péter munkássága a magyar-székely nemzeti öntudat erősítése terén, s ezért eltiltották a katedrától. Ezután kántor lett Gyergyóalfaluban, ahol egy egész karácsonyi éjféli népi misét gyűjtött. Népzenével, néprajzzal, történelmi zenével, nyelvészettel és irodalommal, Erdély nemzetiségi és vallási kérdéseivel, Csíksomlyóval, mint a katolikus székelység lelki központjával foglalkozott.

A kommunista időkben a román kormány betiltotta az Ezer Székely Leány Találkozót, hogy a magyarok-székelyek ne tudják ápolni anyanyelvűket és ősi kultúrájukat és hagyományaikat. Amikor 1989 végén megbukott a kommunizmus, így 1990-ben újra tudták indítani az Ezer Székely Leány Találkozót Csíksomlyón, amely ápolja és őrzi székely népünk őseinek a hagyományait és kultúráját, néptáncait. 1990-től a nézők közül, aki székely népviseletbe vesz részt az Ezer Székely Leány találkozón azok között minden évben kisorsolnak egy csikót.

- A lovasok mindig szinfoltként vannak jelen az Ezer Székely Leány Napján a népviseletbe öltözött tánccsoportok felvonulásakor. Már hagyományá vált, hogy számukra díjjal járó megmérettetést, lovas és íjász versenyt szerveznek.

folytatás:

http://ezerszazev.uw.hu/rockopera/napba_oltozott_leany2006/napba_oltozott_leany.html

+

Kormorán: A Napba öltözött leány
2006. szeptember 27. 09:45 Baranyi György

A rockoperák sorát egy új mű gazdagítja immár: Koltay Gergely és a Kormorán alkotása, A Napba öltözött leány. A darab — amelynek 2006. július 1-jén, az erdélyi Csíksomlyón, az Ezer Székely Leány Napja alkalmából volt a bemutatója hatalmas sikerrel — a székelységről szól.

Koltay Gergely megfogalmazása szerint a mű az újkori székelység kultikus darabja, ha úgy tetszik, drámája. Valójában az összmagyarság történetéről szól, a helyszín bármely területtel behelyettesíthető. Olyan általános kérdéseket, konfliktusokat hordoz magában, mely mindenkor és mindenhol megállja a helyét: az igazság és a hazugság küzdelme a Kárpát-medencében örök érvényű téma. A szeretet, a remény, az egymás iránt érzett kölcsönös megbecsülés, ez a darab üzenete — fogalmaz a szerző.

Maga a Napba öltözött leány legendája Babba Máriáról, azaz Nagyboldogasszony Anyánkról szól, akihez a székelyek imádkoznak. A mű zenéje a már jól ismert rockoperai vonalat követi, azaz hol romantikusabb (de sohasem csöpögős!), hol keményebb, ahogy
a cselekmény kívánja.

És persze a jól ismert Kormorán-hangzás a népi hangszerekkel, fuvolával meghatározó! Az énekesek is mind a rockopera műfaj kiválóságai. Köztük van Vikidál Gyula, Varga Miklós, Bodnár Vivien, Miller Zoltán, Kalapács József, Varga Klári, Makrai Pál, Csengery Attila, Mr. Basary és Pitti Katalin is. A dupla CD-s zenei anyag létrejöttében, megszólaltatásában persze sokan mások is segítettek (a szimfonikus részek hangszerelését Balogh Sándor végezte), akiknek mind csak az elismerés hangján lehet szólni e lélekemelő mű megszületéséért.

A Kormorán annak idején elkezdett egy utat, a magyar rock- és folkzenének valóban magyar népi hangszerekkel is való játszását, amelyen azóta is töretlenül jár. És persze a dalok verseiből áradó gondolatiság, szépség magának az igazi hazaszeretetnek a megnyilatkozása. Szerencsére erre az útról semmi sem tudja és már nem is fogja lekényszeríteni őket!
(Kormorán: A Napba öltözött leány. Kiadó: Hungaroton)

Számlista:
CD1
1. Napköszöntő
2. Az esztenán
3. A város szélén
4. Kérés
5. Álom
6. Révület
7. Lánykérés
8. Vallomás
9. A gyűlés
10. Áron imája

CD2
1. Találkozás
2. Az árulás
3. Testvérek
4. Anna halála
5. Parancs
6. Az eskü
7. Mária imája
8. Jelenés
9. Csata
10. Hálaadó körmenet