Payday Loans

Keresés

A legújabb

Dragomán György: A fehér király (2010) PDF Nyomtatás E-mail
2011. április 19. kedd, 10:47

duna_delta_magyar_sir

Egy még látható sír a Duna deltájában

___________________________________

Dragomán György: A fehér király (2010)

Szerző hangoskonyv @ 2011/04/01

Felolvassa: Hajduk Károly – Scherer Péter | Zene: Tallér Zsófia
Szerkesztő: Turai Tamás | Rendező: Gothár Péter
Kiadó: Magyar Rádió (Rádiószínház) | Játékidő: 07:53:54 (473:54)
Kategória: Hangoskönyv

“Hogyan dolgozza fel egy tizenegy éves kamasz, ha apját a szeme láttára hurcolják a Duna-csatorna munkatáborába? Hogyan éli meg az apa hiányát és az elhurcolás köré épített családi hazugságokat vagy titkolt történeteket? Milyen remények éltetik a mindennapok amúgy sem könnyű kamaszviharait megnehezítő élethelyzetben? Erről szól A fehér király című lendületesen megírt regény. A hol vicces, hol tragikus történetekből kirajzolódik egy abszurd, de gyerekszemmel mégiscsak szép világ, amely inkább elemeiben, mint konkrét történelmében azonos a kora nyolcvanas évek Erdélyével és Romániájával. A kiskamasz fiúnak apja elvesztése miatt hirtelen szembesülnie kell a felnőttség terheivel. A főhős a gyermekkor értetlen-ártatlan optimizmusának és a felnőttség reménytelenségének határhelyzetében még képes arra, hogy játékosan és mitikusan lássa a brutális hétköznapokat.

DRAGOMÁN György 
A FEHÉR KIRÁLY

Egy kiskamasz egy évének történetét meséli el tizennyolc, egyenként is teljes művekként olvasható novella keretei között a szerző. Ezalatt a tizenkét hónap alatt olyan lelki fejlődésen megy keresztül a regény főhőse, ami sokaknak egy életen át sem sikerül. Mindez természetesen okkal történik és nem szabadon választottan, hiszen amikor édesapját elhurcolják egyik napról a másikra a Duna-csatorna munkatáborba, és egyedül marad édesanyjával, a fiú életében hirtelen konfrontálódik az addigi gyermeki világ ártatlan, felelősségektől mentes naivsága és a felnőtt élet kőkemény, úgy fizikai mint érzelmi és mentális értelemben véve súlyos terhekkel, bűnökkel, esendőségekkel teli valósága. Egy év alatt kell tehát felnőtté válnia a főszereplőnek minden értelemben, ami kicsit sem megy könnyen, különösen egy feszültségekkel és próbákkal terhes történelmi időszakban. A karizmatikus, sodró lendülettel megírt mű, amely tekinthető tulajdonképpen a nyolcvanas évekbeli Erdély és Románia alternatív tükrének, erénye a főszereplő árnyalt és az adott korszak pontos ábrázolása mellett az a játékosság és humorérzék, amelynek megléte nélkül nem lennének túlélhetőek az olyan tragikusan embert próbáló időszakok, amelyről ez a könyv is szól. (http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0430)

http://hangoskonyv.wordpress.com/2011/04/01/dragoman-gyorgy-a-feher-kiraly-2010/

 

 

Dragomán György honlapja » Nyitólap
Dragomán György vagyok, ez pedig a honlapom. Olvashatók itt a novelláim, drámáim , részletek a regényeimből, más kisebb írásaim és néhány fordításom is. ...
www.dragomangyorgy.com

LAST_UPDATED2