Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az ötödik pecsét PDF Nyomtatás E-mail
2011. április 12. kedd, 13:21

fbry zoltn

21:00, Kedd (augusztus 16.), Filmmúzeum

Az ötödik pecsét
A Wikipédiából.


Rendező Fábri Zoltán
Forgatókönyvíró Sánta Ferenc
Fábri Zoltán
Zene Vukán György
Operatőr Illés György
Jelmeztervező Kemenes Fanny
Vágó Szécsényi Ferencné


Az ötödik pecsét 1976-ban bemutatott 111 perc hosszú 35 mm-es színes magyar film, amely Sánta Ferenc azonos című regénye alapján készült.

Történet

1944 őszén a nyilas hatalomátvétel után Budapest egyik kiskocsmájában a nehéz idők ellenére is összegyűlik egy kisemberekből álló asztaltársaság. A szeszélyes Gyurica, Király, a könyvügynök, és Kovács, az asztalos keresik fel minden este Béla kollega kocsmáját. Egy alkalommal egy fényképész, bizonyos Keszei Károly téved közéjük, és próbálja őket vitára sarkalni. A beszélgetés folyamán többször Hieronymus Bosch képeiből villannak fel részletek.

Gyurica ezen az estén egy különös kérdést intéz az egybegyűltekhez. Ha újra megszülethetnének, kinek a sorsát vállalnák magukra: a kegyetlenkedő rabszolgatartóét (Tomoceuszkatatiki), aki nem érzi hogy bűnt követ el, amikor rabszolgáit bántalmazza, vagy a rabszolgáét (Gyugyu), akit gazdája megnyomorít és megszégyenít, ám mindezek után megnyugszik, mert bizonyos erkölcsi fölényt érez magában. A vita elindul és hosszas töprengés után is csak a fényképész tudja egyértelműen Gyugyu szerepét felvállalni. A társaság nem hisz őszinteségében, a kérdés pedig tovább gyötri a négy embert, s talán még Gyuricát is.

A film ugyan csak sejteti, de a könyvben egyértelmű, hogy a meghasonlott fényképész hamis vádakkal feljelenti őket. Így a kocsma aznap esti vendégei a nyilasok fogságába esnek. Egy civilruhás nyilas – akinek szerepét Latinovits Zoltán alakítása teszi felejthetetlenné – ahhoz a feltételhez köti szabadulásukat, hogy felpofozzanak egy, már félholtra vert kommunista foglyot. Kovács már épp megtenné, amit a nyilasok parancsoltak, ám teste felmondja a szolgálatot és tehetetlenül összerogy. Béla kollega egyenesen a civilruhás ellen fordul. Király hezitál, de a végső pillanatban még visszafogná Gyuricát, aki elindul a megkínzott fogoly felé. Ők hárman a halálukat lelik a börtönben, ám Gyurica képes rá, hogy megüsse a foglyot: hiszen lakásán zsidó gyerekeket ápol, s ők várják haza.

Szörnyű tette után elcsigázottan indul haza a robbanásoktól zajos utcán: a civilruhás kívánságának megfelelően úgy tűnik sikerült "élőhalottakat" gyártaniuk, akik engedelmeskednek a hatalom szavának.
az tdik pecst

Szereplők

Őze Lajos – Gyurica Miklós
Márkus László – Király László
Bencze Ferenc – Béla
Horváth Sándor – Kovács János
Latinovits Zoltán – civilruhás
Nagy Gábor – szőke hajú
Cserhalmi György – haldokló kommunista
Moór Marianna – Lucy
Dégi István – Keszei Károly
Bánffy György – Magas
Vándor József – Macák
Apor Noémi – Kovácsné
Békés Rita – Erzsi, Király felesége
Pécsi Ildikó – Irén, Béla felesége

_______________

SÁNTA FERENC
Az ötödik pecsét

MOTTÓ

„Amint ugyanis körbejárva megtekintettem szentélyeiteket, olyan oltárra akadtam, amelyen ez a felírás állott: Az ismeretlen istennek. Nos hát én ezt hirdetem nektek, akit ti ismeretlenül is tiszteltek.”

(17) Az aeropáguszi beszéd. 23.

A KISREGÉNY OLVASHATÓ:
DIA
http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/SANTA/santa00027a_kv.html

LAST_UPDATED2