Payday Loans

Keresés

A legújabb

A szlovákok története PDF Nyomtatás E-mail
Szomszéd népek sorsközössége
2009. november 19. csütörtök, 12:55

nm_borito_03-206x300

A szlovákok története
Nagy Magyarország 1. évfolyam 3. szám
megjelenés: 2009. október

Október 14-én jelenik meg a Nagy Magyarország történelmi magazin új száma, amely a szlovákok történetét dolgozza fel. A szomszédos ország többségi társadalmáról ilyen jellegű összefoglaló munka még nem jelent meg Magyarországon. A hazai és felvidéki történészek közreműködésével készült cikkek kronologikusan mutatják be a szlovák történelem jelentősebb fejezeteit.


Bepillantást nyerhetünk abba, hogy miként látják a szlovákok a magyarokat a mai történelemkönyvekben. A magazin bemutatja azokat a mítoszokat is, amelyek hamisítással a szlovák történelem szerves részévé váltak. A lap 80 helyett 100 oldalon jelenik meg, bolti eladási ára 995 Ft, előfizetőink 795 Ft-ért juthatnak hozzá. Újságárusoknál nem kapható.




Hiánypótló kiadványt tart a kezében az olvasó. A szlovákok története Magyarországon fehér foltnak számít, holott a szomszédos ország vezetőinek mentalitása, gondolkodása, politikája sok bosszúságot okoz hazánknak, sok megaláztatást a felvidéki nemzettestvéreinknek.

Őszintén beismerjük, nem arra törekedtünk, hogy a szlovák–magyar megbékélés jegyében készítsük el a jelenlegi kiadványt. Egyrészt nem kötött minket semmilyen állami egyezmény, kutatási együttműködés, pályázati pénz, így megengedhettük magunknak azt a luxust, hogy önállóan tudtunk gondolkodni a történelmi kérdésekben. Másrészt azért sem volt szempont a kényszeredett kompromisszumkeresés, mert tapasztalataink szerint az nem áll másból, mint sűrű bocsánatkérésekből olyasmikért, amiket a szlovákokkal szemben az elmúlt ezer évben elkövettünk, pontosabban nem követtünk el. Fel kell ismerni, hogy a szlovák történelem jelentős része feltevéseken, megalapozatlan következtetéseken alapul, bizonyos esetekben nem több gyermekmesénél. Gondoljunk csak arra, hogy a most készülő közös magyar–szlovák történelemkönyv alkalmazza a teljes mértékben történelmietlen „ősszlovák” kifejezést. Nem lenne vele gond, ha ez a XVIII. századi szlovákokat takarná, de nem erről van szó.

Nem törekedtünk arra sem, hogy megértsük a szlovákokat. Inkább arra összpontosítottunk, hogy megismerjük a szomszédos ország lakóit, illetve azt, hogy miként gondolkodnak rólunk, a saját történetükről. Ez a kiadvány a szlovákokról szól, így mellőztük a magyar „sérelmeket”, a kitelepítéseket, a Beneš-dekrétumokat, a kisebbségi jogfosztásokat stb.

Igyekeztünk a témában publikáló legjelentősebb szerzőket felkérni, egyben fiatal történészeknek is helyet biztosítottunk, előnyben részesítve őket a nevesebb szakértőkkel szemben. Nem voltak külön elvárásaink, nem adtunk iránymutatást, csupán a témaköröket vázoltuk, amelyek néha érintik egymást, esetenként a szerzők véleménye is különbözik.

 


Tartalom
A Kárpát-medence a magyar honfoglalásig
Balassa Zoltán
Hol voltak a középkorban a szlovákok?
Balassa Zoltán
A modern szlovák nemzet megteremtése
Demmel József
Államalapítók. Csehszlovákia születése
Gulyás László
Az első Csehszlovák Köztársaság
Gulyás László
A komáromi tárgyalások
Popély Gyula
Szlovákia a nácizmus szolgálatában
Balogh Gábor
1948-tól a bársonyos forradalomig
Gulyás László
A független Szlovákia története
Kiss Balázs
Főváros szlovák múlt nélkül
Tiszai László
A szlovák Kazinczytól a szlovák Bibóig
Demmel József
Magyar jelképből szlovák címer
Szabó Gábor
Csák Máté mint szlovák király
Szabó Gábor
Miért haragszanak ránk a szlovákok?
Balassa Zoltán
Nyelvtörvények a (cseh)szlovák történelemben
Bodonyi Ilona
Neonáci mozgalmak Szlovákiában
Kiss Balázs
Magyarkép a szlovák történelemkönyvekben
Mihályi Molnár László
Az én kedvenc történelmi hősöm
Szaniszló Ferenc

LAST_UPDATED2