Payday Loans

Keresés

A legújabb

Bolgár-bulgár varrónők 2007. PDF Nyomtatás E-mail
Szomszéd népek sorsközössége
2010. november 03. szerda, 07:31

21:10, Szerda (november 3.), DUNA Televízió

Varrónők
(Shivachki / Seamstresses)
bolgár filmdráma, 84 perc, 2007

rendező: Lyudmil Todorov
forgatókönyvíró: Lyudmil Todorov
zeneszerző: Antoni Donchev
operatőr: Antoni Donchev, Emil Hristow

szereplő(k):
Aleksandra Surchadzhieva (Dora)
Elen Koleva (Elena)
Violeta Markovska (Katya)
Assen Blatechki (Valyo)
Phillip Avramov (Zachari)

Feliratozva a Duna TV Text 444. oldalán.

Három fiatal lány próbál kitörni a vidéki munkanélküliségből. Szófiába érkeznek, hogy állást, biztatóbb jövőt találjanak. Túléléssel próbálkoznak, küzdenek a kemény valósággal, amely erkölcsi romlással fenyegeti őket. Az egyik lány megadja magát, és egy strici szerelmi játékszere lesz. A második lány szerelmi háromszögbe keveredik, majd öngyilkosságot kísérel meg. A harmadik harcba kezd legjobb barátai visszaszerzéséért.

A film a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon elnyerte a Kelet-Nyugat-különdíjat, valamint a Szófiai nemzetközi Filmfesztiválon FIPRESCI-díjat kapott.

+

"Varrónők"

"Két év kísérlet után a hazai filmművészek megértették, hogy Hollywood mesterkélt csillogása nem örvend jó fogadtatásnak a bolgár néző részéről és ezért találékonyan visszatértek az ismerős és a hozzánk közelálló témákhoz. Az új filmjével Ljudmil Todorov is ezt tette - a bolgár valóságot tárta elénk, olyannak, amilyennek mindnyájan ismerjük - megsemmisítőnek.

A "Varrónők" c. film olyan történet, mellyel számtalanszon találkoztunk a mindennapjaink során. Nem, ezek nem a ruhagyárakban éhbérért, a fáradtságtól elcsigázott dolgzó nők tiltakozásai, hanem három vidéki lány életútjának alakulása, akik a fővárosba érkeznek szerencsét próbálni. De vajon a főváros akarja-e őket?



Kátja, Dora és Elena három különböző életforma megtestesítője, három különböző megoldási lehetőségnek és három különböző sorsé. Kísértésbe esni, körömszakadtáig ellenállni vagy pedig a szegénység legmélyére süllyedni, de legalább megőrizvén a méltóságukat és az önbecsülésüket.

A historiák önmagukban nem szívszaggatóak. A szívszaggató inkább az, hogy nap mint nap látjuk őket, nap mint nap megtörténnek velünk és ennél fogva teljesen természetesnek vesszük őket. A "Varrónők" c. film ezzel a realitással szembesíti a nézőt kendőzetlenül és a humoros, és érzelemdús momentumok által elgondolkodtattásra serkent, hogy elmorfondírozzunk azon - melyik utat választottuk és hogy megérte-e. "

Forrás: pop.bg

LAST_UPDATED2