Payday Loans

Keresés

A legújabb

Sci-fi és valóság avagy Elmélkedések PDF Nyomtatás E-mail
Pozitív és negatív utópiák - Pozitív és negatív utópiák: irodalom/bölcselet

viaticum spirituale

Garzó László
Sci-fi és valóság avagy Elmélkedések



Tartalom

Előszó

I. Fejezet
AZ ÉLET DOLGAI

Élet a halál után
Génbankok a jövőnek
A Földön kívüli életformák
A Pánspermia-elmélet
A sziget, avagy szervek rendelésre
Amikor a sebész varázsló
Aeon Flux
Mélytengeri ökoszisztémák

II. Fejezet
A CSILLAGOK KÖZÖTT

A csillagközi utazás
Arthur C. Clarke: 2001 Űrodüsszeia
Antianyagfelhők
Az űrrepülés jövője
Egy különös csillag: az Éta Carinae
Exobolygók természetrajza
Különleges exobolygók
Galaktikus útikalauz
"Mini Naprendszer" avagy a Szaturnusz
Nóvacsillagok, avagy a csillagfejlődés utolsó fázisa
Testvért kapott a Föld
Űrturizmus-nyaralás az űrben
Világegyetemek eredete
60 nap alatt a Mars bolygóra

III. Fejezet
A TUDOMÁNY

Antigravitáció
Lesznek-e még iskolák?
A csodálatos fekete lyuk
A húrelmélet extradimenziói
Anno 3000
Az időutazás
Brán világ, avagy hologramok vagyunk?

IV. Fejezet
AMI SCI-FI

I.E. 10000
Majmok bolygója (2001)
22 évente sötétség, avagy egy exobolygó pszichológiája
A Felejtés bére
A gömb
A világ vége
Az elkerülhetetlen kihalás?
Csillagkapu, avagy az egyiptomi istenek a Földön jártak?
Különvélemény
Lány az arany atomban.
Lélek kristályba zárva
Mátrix világban élünk-e?
Terminátor, avagy a gépek lázadása

Előszó

Magam sem tudom igazán, hogy miért és hogyan született meg ez az értekezés, ha egyáltalán annak nevezzem. Mindig is érdekelt a sci-fi, magam is azt írok. Talán éppen ezért szedtem sorra azokat a gondolatokat, melyekkel az írók és a filmesek foglalkoznak, közöttük én is. Így azután megszülettek azok a cikkek, melyek magyarázatul szolgálnak, elmélkednek dolgokon, helyeslik vagy elvetik a leírtakat, s talán magyarázni próbálnak. Azért használom a cikkek kifejezést, mert volt egy körülbelül 1 éves időszak, amikor egy internetes újságnak írtam. Meglehetősen sűrűn és sokat. Ezek a cikkek azóta eltűntek a süllyesztőben, az újság is régen megszűnt. Én azonban úgy gondoltam, hogy ideje lenne leporolni őket és egy válogatás formájában ismételten a nyilvánosság elé tárni.

Egy kicsit változtattam rajtuk, néhol frissítésre szorulnak, míg másutt a hangvételen finomítottam, módosítottam. De talán a legnagyobb újdonság, hogy valami tematika köré csoportosítottam őket, hiszen mégiscsak egy könyvben jelennek meg, így azután nem lehet - vagy inkább én nem akartam - csak úgy ömlesztve az olvasó elé tárni. Így született meg az a 4 fejezet, melyben megtalálhatók a különböző írások.

A tematikán, fejezeteken belül is viszonylag tág a mozgástér. Terítékre kerülnek aktuális tudományos eredmények, könyvek és filmek is. Igazából minden, ami sci-fi vagy tudomány, néhol filozófia és pszichológia.

Igazából ez egyfajta szemezgetés a végtelennek tetsző témák és ötletek közül. A cél nem az volt, hogy mindent felöleljen ez a könyv és minden az elemzés tárgyává váljék, hanem inkább az, hogy ízelítőt nyújtsak, s egyfajta kalauzként szolgáljak a sci-fi olykor ellentmondásos, de érdekes világába. Én azt remélem, hogy a nem szakavatottak figyelmét felkeltem, s kedvet kapnak ahhoz, hogy elolvassák és nem utolsó sorban elgondolkozzanak ezeken az írásokon. A szakavatott sci-fi olvasók, -írók számára pedig egyfajta gondolatébresztőként vagy közös beszélgetésként szeretném felfogni a leírtakat, ahol megbeszéljük egymás között a dolgokat.

A leírtak súrolják a tudomány és a valóság határait, feszegetik azokat a kereteket, melyek körülvesznek minket. Néhol merész, máshol visszafogott, vagy mértékletességre és józanságra int. Természetesen a képzelőerő sem hiányzik az eszköztárból. A négy fejezet kialakítása meglehetősen önkényesen történt, de talán ezzel nincs is baj. Egy kicsit az én értékrendemet tükrözik vagy legalábbis, mint azt írtam, próbálnak valamiféle keretet adni az írásoknak. Ezek néhol kritikák, máskor leírások, olykor pedig tudományos összefoglalók. A kép meglehetősen vegyes.

Én mégis azt remélem, hogy mindazoknak, akik elolvassák, élvezetes lesz, és kedvet kapnak ehhez a műfajhoz, melyhez egyfajta kalauzt, értelmező szótárt tartanak most a kezükben.

Kecskemét, 2010.

A Szerző


http://mek.oszk.hu/09100/09144/#

LAST_UPDATED2